Elektronik ticaret web sitelerinde klasik arama motoru optimizasyonlarının haricinde dikkat edilmesi gereken noktalara bu yazıda değiniyor olacağız. Bir web sitesinin izlemesi gereken optimizasyon adımlarına SEO nedir? SEO nasıl yapılır? En kapsamlı SEO kılavuzu yazımda detaylıca değinmiştim. Eticaret web siteleri arama motoru optimizasyonlarında her hangi bir web sitesinden çok daha fazla avantaja sahiptir. Yanlış okumuyorsunuz, çok daha fazla avantaja sahiptir. Ancak çok daha fazla emek ve zaman istemektedir. Bir firma web sitesinde oluşturabileceğiniz sayfalar ve yazılar firmanın bulunduğu sektör ile sınırlıdır. Genel olarak baktığınızda iletişim, hakkımızda gibi temel sayfaların haricinde blog sayfası altında yazılan diğer içeriklerden ibarettir. Ancak bir eticaret web sitesinin satışa sunduğu tüm ürünleri birer sayfadır. Ayrıca yine bu ürünlerin bulunduğu kategoriler ve ürünlerin içeriklerine dair sonsuz sayıda blog yazısı da üretilebilir. 5000 farklı ürün satışı olan bir eticaret web sitesinin 5000 farklı optimize edilebilir birbirinden bağımsız sayfası var demektir. Sayfanın en son kısmında adım adım örnek ürün oluşturmak ve optimizasyonuna ilişkin muhteşem bir örnek sizleri bekliyor. Bir ürün sayfasında bulunması ve dikkat edilmesi gerekenleri kısaca sıralayalım ve ardından detaylandıralım;
- Ürünün adı,
- Ürünün fiyatı,
- Ürünün resim veya resimleri,
- Kategoriler,
- Ürün ile ilişkili anahtar kelime veya kelimeler,
- Ürüne ilişkin açıklamalar,
- Rich Snippet (Zengin sonuçlar),
- Ürün adı ile ilişkili kalıcı bağlantılar (URL).
Keyword / Anahtar kelime araştırması
Kapsamlı seo yazımda anlattığım gibi, anahtar kelimelerin önceden belirlenip, üzerine çalışma yapmak çok daha doğru olacaktır. Ürünlerinizin açıklamalarında, başlıklarında kullanacağınız anahtar kelimeleri belirlediğiniz taktirde, ürün isimleri ve açıklamalarında işiniz çok daha kolaylaşacağı gibi, izleyeceğiniz bir yol haritanız olduğu için planlı ilerleyerek daha hızlı ve daha verimli çalışabilirsiniz.
Ürün açıklamaları ve ürün başlıkları optimizasyonu
Yazı ve sayfalarda başlık (title) kullanımının önemi yazımda başlıkların kullanımına ilişkin detaylı bilgilere yer vermiştim. Eticaret sayfasında yer alacak ürünlerin başlık ve açıklamalar kısmı seo açısından ciddi öneme sahip. Çünkü ürünlerinizi en iyi şekilde potansiyel müşterilerinize gösterebileceğiniz en önemli iki kısım sadece başlıklardan ve açıklamalar kısmından ibaret. İlk intibanın ne kadar önemli olduğunu unutmamak lazım. SERP (Arama sonuçları) sayfalarında görüntülenen iki önemli unsurdur başlıklar ve açıklama Eğer SERP sonuçlarına müdahale yoksa. Özel bir eklenti veya özel bir optimizasyon uygulanmadığı sürece, doğru yapılandırılmış bir Wordpress temasın da, Google otomatik olarak ürünün başlığını ve açıklamalarını arama sonuçlarında gösterir. Ancak bu durum pek çok etkene bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Resimde gördüğünüz üzere doğru yapılandırılmış tema ile ürünün Google arama sonuçlarında ki yansıması. Ürün başlığında ürünün adı, ürün ile ilişkili anahtar kelime ve firma adı. Hemen ardından açıklamalar kısmı ve rich snippet Rich snippet açıklamaların yazının devamından ulaşabilirsiniz. Bir ürünün başlığında eğer karakter olarak yeriniz var ise (Arama sonuçlarında maksimum 60 karaktere kadar desteklenir) ürün ile ilişkili bir tane anahtar kelime kullanmanız size fayda sağlayacaktır. Bahsi geçen anahtar kelimeyi yine limitler dahilinde açıklamalar kısmına da eklemeniz yine faydalıdır. Hadi gelin örnek bir SERP ile doğru eticaret seo uygulamasına göz atalım.
- Ürün adı ile ilişkili kalıcı bağlantılar (URL)
- Ürün adı ile ilişkili doğru kalıcı bağlantılar üretmeniz çok önemlidir. Ürünün adı ile ilişkisiz burakor.com/urun/127361.html gibi bir bağlantı, Google tarafından hoş karşılanmayacaktır. Bu nedenle; burakor.com/urun/paslanmaz-celik-deri-kordon-casio-kol-saati/ şeklinde bir bağlantı hem görsel olarak düzgün durduğu gibi hem de Google tarafından hoş karşılanacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur; ürün bağlantısında; ürünün markası, ürünün birkaç özelliği (paslanmaz çelik, deri kordon) ve ürünün ne olduğu (kol saati aynı zamanda anahtar kelime) hakkında da bilgi veriyorsunuz.
- Ürün adı, anahtar kelime ve markanız (Başlık/Title kısmı)
- Potansiyel alıcı veya ziyaretçilerinizin ilk göreceği kısmın burası olduğunu belirtmiştik. Dolayısıyla ürü adı belirlenirken, daha önce anahtar kelime çalışmasını yaptığınızı var saydığımızda ürünün adının yanına uygun anahtar kelimeyi yerleştirmeyi unutmamanız fayda sağlayacaktır. Yine ürün adları oluşturulurken, yüzlerce kimi zaman binlerce ürün olduğunu göz önüne aldığınızda; bu ürünlerin hepsinin birden markanızın adıyla başlaması hoş bir görüntü sunmayacağı gibi öncelik olarak ta markanızın adını vermiş olursunuz. Benim tavsiyem marka adınızın arama sonuçlarında en sonda görünmesini sağlamanız yönünde olacaktır.
- Açıklamalar ve açıklamalarda kullanılan anahtar kelimeler
- Yukarıdaki örneğe baktığınızda; ürünün adının ve ürünün kısa açıklamasının ve hatta toplamda iki defa olmak üzere ilgili anahtar kelime kullanımını görebilirsiniz. Bu tam olarak doğru bir kullanım ve yöntemdir. Genel olarak mantığımız Google'ın sitemizi beğenmesi veya üst sıralamalara oynamak değil, potansiyel ziyaretçi ve alıcılara en doğru, en net bilgiyi olabildiğince sade bir şekilde sunmak olmalıdır. Gerisi zaten Google tarafından size verilecektir.
- Rich Snippets (Zengin sonuçlar)
- Rich Snippet'leri detaylıca inceleyelim.
Rich Snippets nedir? Ürünlerde Rich Snippets nasıl doğru kullanılır?
Rich snippets diğer adıyla zengin sonuçlar; Google'ın tanımına göre; -"Arama gibi Google sayfalarında standart mavi bağlantıdan daha fazla içerikle gösterilen deneyimlerdir. Zengin sonuçlar bant, resim veya diğer metin harici öğelerden oluşabilir." Rich Snippet, sadece Google ile ilgili değildir. Rich Snippet'lar Schema ile ilgilidir ve Schema.org üzerinden takip edilebilir. Yani arama sonuçlarında bağlantı, başlık ve açıklamalar kısmının haricinde sonuçlarda gösterilen her türlü sonuç zengin sonuçlar kapsamındadır. Google yönergelerine göre; ürün sınıfına giren tüm ürünlerde bulunması zorunlu öğeleri ve diğer öğeleri inceleyelim;
- Zorunlu öğeler
- Title (Ürünün adı)
- İncelemeler veya değerlendirmeler
- Sunum (Offer)
- İsteğe bağlı öğeler
- Marka
- Açıklama
- Görsel
- Kampanyalar
- İncelemeler veya değerlendirmeler
- Barkod veya stok kodu (Yurtdışı ürün satışı yapılıyorsa mpn, isbn, gtin)
- Fiyat (Eğer offer/sunum kullanılıyorsa)
Şimdi burada önemli bir not belirtmek isterim. Yukarıda verilen zorunlu öğeleri içeren tüm ürünler arama sonuçlarında, zengin sonuç olarak gösterilir. Ancak bazı durumlarda örneğin; offer öğesi kullanılıyor ise; offer ile birlikte fiyat bilgisine de yer verilmek zorundadır. Offer öğesi kullanılırken, fiyat bilgisi yer almayan ürünler zengin sonuçlarda gösterilmez. Detaylı bilgiye Ürünler için zengin sonuçlar Google sayfasından ulaşabilirsiniz.
Google uyumlu, e ticaret sitesi ürünü nasıl olmalıdır?
Öncelikle ürünlerin product olarak işaretlenmiş olması gereklidir. Product yani ürün olarak işaretlenen ürünler;
- Name/İsim öğesine
- aggregateRating/Kullanıcı değerlendirmelerine ve/veya review/Kullanıcı incelemelerine
- Offer öğesi altında price/fiyata
- brand/markaya
- ItemAvailability/Stok durumu bilgilerine sahip olmalıdır.
Daha önce belirttiğim üzere; web sitesini Google'a göre değil, kullanıcılara göre optimize ettiğimizi düşündüğünüzde; arama sonuçlarında yukarıda saydığım listeye sahip tüm ürünler, potansiyel alıcılara ilk bakışta gereken tüm bilgileri sunmaktadır. Bu şekilde yapılandırılan bir ürün; Google Alışveriş sayfasında da doğru olarak listelenecektir. Bu listeye uyup uymamak elbette isteğe bağlı bir durum. Schema.org yönergelerinde yer alan diğer öğelerin hepsini kullanabilir veya minimumda tutarak; sadece isim, fiyat ve değerlendirmeleri kullanabilirsiniz. Elbette ne kadar zengin içerik uyumlu öğe sunarsanız, kullanıcıları ve arama motorlarını o kadar memnun edebilirsiniz. Detaylı şema yönergeleri için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Ürün ile ilişki gönderiler oluşturmak
Satışa sunulan ürünlerinizin incelemelerini, detaylı özelliklerini içeren yazıları, kullanım videoları veya uygulama videolarını derleyip blog yazılarınızın altında paylaşmak ve bu paylaşımları ürün açıklamalarının arasına bir bağlantı ile atamanız çok ciddi fayda sağlamaktadır. Potansiyel alıcılar, ürüne ilişkin ne kadar detaylı bilgi elde eder ve kendini güvenli hissederse o kadar satın alma potansiyeli yükselecektir. Yapılan bir araştırmada; Google sıralamalarında ilk 1-3 sırada olan e ticaret sitelerinin 1500 - 2000 kelime arasında blog yazıları yayımladığı tespit edilmiştir. Sıralamalarda aşağıya doğru gidildiğinde yayımlanan blog yazılarının karakter sayısı düşmektedir. Bu nedenle; içeriği gerçekten kaliteli, ziyaretçilere fayda sağlayan yazılar ve içerikler büyük yarar sağlarlar.
E ticaret ürün görselleri
Bir diğer önemli konu görseller. Yapılan bir başka araştırmaya göre (İngiltere); görsel arama sonuçlarında gördüğü görsellere göre işletme ile iletişime geçmeye daha yakın olan kullanıcıların oranı %60! Çok ciddi bir oran. Kaynak Kullanıcılar genellikle son verilere göre bir e ticaret web sitesinin ürün sayfasında yaklaşık olarak 5 saniye harcıyor. Sadece 5 saniye. Yani potansiyel alıcılarınızı etkilemeniz için 5 saniyeye ihtiyacınız var. Bu süre içerisinde kullanıcının ürünü beğenip satın almaya karar vermesi veya siteden ayrılıp farklı bir satıcıdan alması çok ince bir çizgi. Bu süreyi iyi değerlendirmelisiniz. Elbette bir bu sürenin içerisinde ziyaretçinin sayfanızda yer alan ürünlerin resimlerini görmesi ve onlardan etkilenmesi de dahil. Ürün görsellerini oluştururken şu başlıklara dikkat etmeniz size büyük avantaj sağlayacaktır;
- Gerçek görseller kullanın: Ürün görsellerinde yer alan resimlerin, ürüne ait gerçek görüntüler olmasına özen gösterin. Kullanıcıyı yanıltacak veya göndereceğiniz ürün ile arasında bariz farklar bulunan resimler kullanmayın
- Işık kaynağına özen gösterin: Kötü ışık kaynağında çekilen görseller hem detayların kaybolmasına sebep olacak, hem de görsellerin doğru görünmemesine neden olacaktır.
- Doğru boyuta sahip görseller: Aşırı büyük görseller görüntüleme alanlarının dışına kayabilir ve web sitenizin hızına olumsuz katkıda bulunabilir. Aynı zaman çok küçük görseller kullanıcının görmesini zorlaştıracağından, görsellerin optimum boyda olmasına özel gösterin
- Yüksek kalite görseller: Görsellerinizin yüksek kalitede olmasına özen gösterin. Ürünlerinizin cezb edici yönlerini ortaya çıkaracak olan kaliteli görselleri tercih edin.
- Arkaplanın sadeliği: Ürünlerinizin arkaplanının her zaman sade ve tek renk olmasına dikkat edin. Karışık renkler ve ürünün içerisinde kaybolduğu arkaplana sahip görsellerden kaçının
- Size ait olmayan görseller kullanmayın: Yapacağınız en son şey bu olsun. Kesinlikle size, sizin ürününüze ait olmayan görseller kullanmayın. Hem telif yasalarına aykırı hem aynı resme sahip farklı sitelerde satılan ürünler kullanıcıların kafasını karıştıracaktır.
İlgi çekici kelimelerin tılsımı!
Araştırmalar, ürün açıklamalarında ve bilhassa ürün isimlerinde yani başlıklarda; Ucuz, ücretsiz kargo, 30 gün iade, %50 indirim gibi satın almaya sevk eden kelime kullanılan ürünlerin satışlarının daha fazla olduğunu gösteriyor. Müşterilerinize bu yönlü kampanyalar ve fırsatlar sunarak onların satın almaya karşı olan isteklerini arttırabilirsiniz. Sadece ücretsiz kargo olmadığı için satın almaktan vaz geçen kullanıcıların sayısı yadsınamayacak kadar fazla. Ülkemizde en kötü kargo ödemesinin 10-15 TL aralığında olduğunu düşünecek olursanız, ücretsiz kargo opsiyonunun ne kadar denli fayda sağlayacağını anlayabilirsiniz. Gerekirse ürününüzün içerisine kargo ücretini ekleyebilirsiniz ancak ciddi anlamda ücretsiz kargo kelimesinin faydasını göz ardı etmemenizi öneririm.
Rich Snippet uyumlu örnek ürün yapımı
Şimdi birlikte Wordpress/Woocommerce alt yapısını kullanarak rich snippet uyumlu, şema standartlarında ve Google alışveriş sekmesinde doğru olarak görüntülenebilecek bir ürünü hep birlikte yapalım. Ürünümüz bir kupa. Benim gibi Star Wars hayranlarının yakından bildiği Master Yoda karakterinin kupasını Google standartlarına uygun halde sunalım. İhtiyacımız olanlar;
- Ürün adı
- Kalıcı bağlantı
- Fiyat
- Açıklama
- Kategori
- Resim
- Değerlendirmeler ve/veya incelemeler
Ürün adını her hangi bir eklenti kullanmadan direkt olarak kullandığımızı düşünecek olursak ki yazıda daha önce belirtmiştim; bir adet anahtar kelime kullanılması gerektiğini: ürün adı ve bir adet anahtar kelime ile birlikte ekliyoruz. Kalıcı bağlantımız otomatik olarak doğru şekilde oluştu, eğer doğru olmadığını düşünüyor veya değiştirmek isterseniz manuel olarak düzenleyebilirsiniz. Kalıcı bağlantımız da, ürünümüzün adını ve anahtar kelimemizi doğru olarak yansıtıyor. Açıklamamız içerisinde ürünün detaylarını kısaca belirttik ve ardından hem anahtar kelimelerimizi hem ürünümüzün teknik detaylarını paylaştık Ürün açıklamalarının diğer ürünler ile benzerlik göstermesi, özellikle bire bir aynı olması arama motorlarının bu ürünleri kopya olarak algılamasına neden olabileceğinden benzersiz olması önemli. Ürünün fiyatını, görsellerini ve kategorisini ekleyip kayıt edelim. Tabi buradan sonra tüm bu bilgilerin ziyaretçilere gösterilmesi gerekiyor. Bunun için temanızın doğru olarak optimize edilmesi ve doğru olarak kodlanması elzem. Örnek çıktıya bir göz atalım;
Doğru olarak optimize edilmiş bir web sayfasında; girdiğimiz neredeyse bütün bilgiler ziyaretçilere sunulmuş durumda. Bu bilgiler daha önce belirttiğim gibi hem zorunlu bilgiler hem isteğe bağlı bilgiler. Bu nedenle hangilerini kullanıp hangilerini kullanmayacağınız konusunda özgürsünüz. Burada önemli bir diğer nokta; ürünlere ilişkin incelemeler ve yorumlar. Birçok geliştirici, gerçek kullanıcılara ve alışveriş yapan ziyaretçilere ait olmayan yorumları manuel olarak giriyor. Ancak bu ölümcül bir hata haline dönüşebilir. Google bunu algılayabilecek algoritmaya sahip ve eğer bu hatayı yapıyorsanız hemen şimdi vaz geçin. Yakalanmamış olmanız, yakalanmayacağınız anlamına gelmez ve yakalandığınız an, ciddi sıralama kayıpları yaşayabilirsiniz. Gerçek alışveriş yapan kullanıcı deneyimleri ve incelemelerine Google çok ciddi önem verir ve bu şekilde kullanıcılarıyla interaktif bir bağ kuran web sayfalarına ciddi değer katar. Bu nedenle; Woocommerce ayarlarınızın gerçek kullanıcıların yorum yapabildiği şekilde düzenlenmiş olmasına dikkat edin. Bu ayar için aşağıdaki görseli takip edebilirsiniz;
Google Zengin Sonuçlar /Rich Snippet testi
Oluşturduğumuz ürünün doğru olarak görüntülenip görüntülenmediğini, hangi öğelerin eksik veya hatalı olduğunu test edebileceğimiz sayfaya bir göz atalım. Google Zengin Sonuçlar test sayfası; bu konuda en büyük kaynak. Bu sayfadan hem ürünleri test edip, hem de hatalara ve geliştirilmesi gereken öğelere erişmem mümkün. Hadi oluşturduğumuz ürünün test sonucuna bakalım;
Test sonucunda ürünümüzün doğru olarak görüntülendiğini görüyoruz. Brand ve Gtin, mpn ve isbn alanlarının eksik olduğu hemen belirtilmiş. (Gtin, mpn ve isbn ülkemizde kullanılması zorunlu olmayan ancak ABD arama sonuçlarında zorunlu olan barkod numaralarıdır) Bu aşamadan sonra eksik olan alanları gidermek, geliştirmek ve değiştirmek sizin elinizde.
{{ 'Comments (%count%)' | trans {count:count} }}
{{ 'Comments are closed.' | trans }}