Doğru h etiketi kullanım kriterleri

Dogru h etiketi kullanim kriterleri

H etiketi yani heading tags, bizim dilimiz ile başlık etiketleri çok fazla geliştirici tarafından yanlış uygulanıyor. H etiketini yine bir çok kullanıcı sadece yazı karakterlerini büyütüp küçültmek için kullanarak, web sitesinin ve içeriğin genel itibarına ciddi zararlar veriyor. Bu yazı ile birlikte, h etiketinin doğru kullanımına, kullanım kriterlerine ve Google yönergelerine yakında bir bakış atıp, derinlemesine inceleyeceğiz. H etiketlerinin web sitesi ve içerik seo'suna çok önemli katkıları var. Peki H etiketi seo nasıl yapılmalıdır diye soracak olursak, cevap oldukça basit. Doğru başlık kullanımı... H etiketlerinin doğru kullanımını anlayabilmek için, işin biraz yazım kuralları kısmına göz atmakta fayda var. Tüm makalelerin bir başlığı ve alt başlığı vardır. Ve tüm makalenin ana başlığı genel yazım karakterinden daha büyük, kalın ve ilk bakışta direkt olarak görülebilecek bir yapıda yani ya yazının başında ve yanında her hangi farklı bir yazı olmadan yada yazının başlangıcının hemen önce üst kısım ortalanmış şekilde olmalıdır.

H etiketi seo

 

Ben tema tasarımımı oluştururken, oluşturduğum içeriklerin ana başlığını bu şekilde kullanmayı tercih ettim. Yukarıdaki örnekte yer alan "Doğru h etiketi kullanım kriteri" benim bu içeriğimin ana başlığı, yani h1 etiketine sahip bir başlık. H etiketlerinin en önemlisi ve hiçbir zaman atlanmaması gereken tek öğesi h1 etiketidir. h1 etiketi, bir içeriğin ana başlığını simgeler ve Google algoritmalarında da ciddi bir öneme sahiptir. H1 etiketinin doğru kullanımı;

  • Bir içerikte veya bir sayfada sadece 1 tane h1 etiketi kullanılabilir,
  • h1 etiketinin birden fazla olması içeriğin genel yazım kuralını bozduğu gibi, Google üzerinde de olumsuz etkiye neden olur,
  • h1 etiketi sadece içerikle ile ilgili olmalıdır,
  • <em> <strong> gibi diğer öğeler ile birlikte kullanılmamalıdır,
  • Aşırı uzun olmamalıdır. Basitçe içeriği özetler nitelikte olmalıdır.

H etiketleri neredeyse doğru olarak optimize edilmiş tüm tema ve yazılımlarda farklı karakter boyutlarına sahiptir ve sırasıyla Başlık > alt başlık > alt başlık > alt başlık şeklinde kullanılması için oluşturulmuştur ve birbirinden farklı 6 h etiketinden oluşur. 

H etiketi kullanim kriteri

İçeriklerde ve sayfalarda H etiketi kullanımı

H etiketlerinin tüm içeriklerde kullanılması bence gereklidir. Sonuçta düz bir yazı yazmıyorsunuz ve oluşturduğunuz içeriğin bir ana başlığı (h1 etiketi) olduğu gibi alt başlıkları da olmak durumunda. İçeriğinizi hazırlarken, diğer H etiketlerini kullanmanız hem okunabilirliği arttıracak hem de arama motoru algoritmalarına pozitif katkı sağlayacaktır. Örneğin; İçeriklerde ve sayfalarda H etiketi kullanımı; benim içeriğimde bir alt başlığı simgeliyor ve H2 etiketine sahip. Yine bu alt kategori ile ilgili bir alt başlık daha oluşturmak istersek, h3 etiketini kullanarak bir alt satıra devam edebiliriz.

h1 etiketi detayları

h1 etiketinin bir içerikte olmazsa olmaz olduğunu yineleyelim. h1 etiketi genellikle;

  • Sayfanızın veya içeriğinizin <title> etiketiyle aynı olabilir,
  • Kalın, büyük ve kolaylıkla görülebilir olmalıdır.

Diğer etiketler ile birlikte kullanılmaması gerektiğinden bahsetmiştim. <b> <strong> <em> <i> <u> gibi diğer etiketler ile kullanamadığımıza göre, nasıl diğer yazı karakterlerinden ayırt edilebilir bir hale sokabileceğimize bir göz atalım. Çözüm oldukça kolay. Burada yardımımıza class etiketi hemen yetişiyor. Class etiketiyle h1 stili vermemizin hiç bir sakıncası yok. Örnek bir kullanım yapalım ve çıktısını kontrol edelim. <style> .baslik {font-size:28px;color:red;font-style:italic;} </style> <h1 class="baslik">Bu bir başlık. Büyük, kırmızı ve italik formatta.<h1> 

H1 etiketi kullanimi

Örnekte olduğu gibi hemen kendini belli eden bir yazı formatı ile başlıklar dikkat çekici hale getirilebilir. h1 etiketi kullanımında maksimum 70 karaktere kadar bir sınırınız olduğunu unutmayın. Title etiketi gibi 60 karakter değil, 70 karaktere kadar kullanılabilir. h1 etiketi içerisine kısada olsa anahtar kelime eklemenizin faydası olacaktır. Bir çok kullanıcı ilginç şekilde tercih etmiyor olsa da, birçok defa kullanmış birisi olarak faydasını gördüğümü belirtmekte fayda var. Ancak abartmamalısınız. Bol bol anahtar kelimelerinin kullanıldığı, içerikle bağdaşmayan h1 kullanımı ciddi negatif etki yaratabilir. Doğal olmak en güzeli.

Diğer h etiketleri

h1 etiketinin gücüne sahip olmayan diğer alt başlık etiketlerinin (h2, h3, h4, h5, h6) kullanımı yine doğru şekilde yapılmalıdır. Sırasız etiket kullanımı okuyucularınızın kafasını karıştırabilir. H2 etiketinden sonra h6 etiketine geçmeniz veya h5 etiketinden h3 etiketine geçmeniz, hem karakter boyutu farkından dolayı özensiz bir görünüme sahip olacağı gibi, yazım kurallarına uymayacaktır. Bu nedenle, bu etiketlerin kullanımlarına da özen gösterilmeli ve es geçilmemelidir. Konu ile ilgili Google yönergelerine bu sayfadan ulaşabilirsiniz.   H etiketleri kullanımına ilişkin tecrübelerinizi, yorum kısmından benimle paylaşabilirsiniz.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}